Bij de explorers, of Rowans en Sherpa's zoals de leden van de Explorers bij onze vereniging genoemd worden, krijg je namelijk steeds meer ruimte om zelf je talenten te ontwikkelen. Je bepaalt je eigen avontuur en maakt zelf plannen, natuurlijk in samenwerking met anderen van je afdeling.

Je moet samenwerken, luisteren, praten en beslissingen nemen. Ook je zomerkamp organiseer jezelf.

Explorers gaan op expeditie. Wildkamperen, zwerven in Zweden, zeilen in Zeeland of een speeltuin bouwen in Noord-Ierland, kanoën in Canada verzin het maar. Niks is te gek.

Meestal gaan we eens per "lichting" op verweg-kamp (zoals hierboven genoemd). De andere kampen zijn natuurlijk ook hoogtepunten, deze helpen je zelfstandig worden zodat het verweg-kamp helemaal vet wordt!

Echt leiding heb je niet meer nodig. Begeleiding is er natuurlijk wel. Van begeleiders mag je dus best wat verwachten. Niet dat ze je bezighouden. Geen voorgekookte activiteiten. Wel dat ze je net dat laatste zetje geven. Dat ze je een goeie reden geven om uit je luie stoel te komen. En een beetje hulp als het plan dreigt te stranden. Een begeleider staat niet aan de kant te kijken, maar doet actief mee.